Κτήμα Μερκούρη

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Το Κτήμα Μερκούρη ευρίσκεται στη Δυτ. Πελοπόννησο, πάνω στο υψίπεδο του ακρωτηρίου Ιχθύς, στην περιοχή Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου, πολύ κοντά στο λιμάνι του Κατακώλου και σε απόσταση 30 Km περίπου από την Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα παλιό, αγρόκτημα με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και, παλαιότερα, κορινθιακής σταφίδας. Η ιστορία του αρχίζει το 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης αγοράζει το πρώτο αγροτεμάχιο. Η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα χρονολογείται από το έτος 1870, όταν φθάνουν από τη Β. Ιταλία μοσχεύματα της ποικιλίας «Refosco». Αργότερα, στα τέλη του 19ου αιώνα, το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Καΐκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στο μικρό όρμο του κτήματος. Φορτώνουν τα γεμάτα με κόκκινο κρασί δρύινα βαρέλια με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης.

Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία, τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco ή «Μερκούρη», όπως αυτή θα γίνει τοπικά γνωστή. Στα 1930, ο Λεωνίδας Θ. Μερκούρης δημιουργεί, μέσα στο κτήμα, ένα σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο, με υπόγειες δεξαμενές 300 t περίπου, το οποίο παραμένει ενεργό μέχρι το 1960. Από το 1985, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας, αρχίζει μιά νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος, με την παραγωγή τυποποιημένων κρασιών.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται και εκσυγχρονίζονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου, προστίθενται νέα κτίρια, αντικαθίσταται ο μηχανολογικός εξοπλισμός με σύγχρονα οινοποιητικά μηχανήματα, ανανεώνονται και επεκτείνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, και το Κτήμα Μερκούρη παίρνει τη νομική μορφή μιάς οικογενειακής Α.Ε. Σήμερα η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρίστο Κανελλακόπουλο, μέλη της 4ης γενιάς της οικογένειας.

Οι αμπελώνες του Kτήματος Μερκούρη είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις κατοικίες της οικογένειας καθώς και σε δύο ακόμη γειτονικές τοποθεσίες. Εκτείνονται σε συνολική έκταση 160 περίπου στρεμμάτων. Ευρίσκονται σε μια περιοχή που οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την παραγωγή οίνων ποιότητας. Όλοι οι αμπελώνες, καθώς και οι λοιπές καλλιέργειες του Κτήματος, έχουν ενταχθεί σε σύστημα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας. Στους αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται περισσότερες από δέκα πέντε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, από την οινοποίηση των οποίων παράγονται τα κρασιά του κτήματος. Οι ποικιλίες αυτές είναι:

1. Η παραδοσιακή για το Κτήμα Μερκούρη ερυθρή ποικιλία Refosco, σε δύο κλώνους: Τον κλώνο Refosco Μερκούρη ο οποίος καλλιεργείται στο κτήμα από το 1870 και τον νεώτερο κλώνο Refosco dal penducolo rosso. H ποικιλία αυτή ιταλικής προέλευσης, από την περιοχή του Friuli, συναντάται επίσης στη Γαλλική Σαβοϊα με το όνομα Mondeuse Noir, στη Δαλματία και αλλού.

2. Οι πολύ σημαντικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Αγιωργήτικο και Αυγουστιάτης.

3. Οι γαλλικής προέλευσης ερυθρές ποικιλίες Merlot, Syrah, Mourvedre και Grenache rouge και η ιταλικής προέλευσης ποικιλία Negroamaro.

4. Οι εξίσου σημαντικές λευκές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Ρομπόλα, και

5. Η γαλλική λευκή ποικιλία Viognier, οι ιταλικές Ribolla Gialla και Malvazia Aromatica και η ισπανική Albarino.

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ Το Κτήμα Μερκούρη ευρίσκεται στη Δυτ. Πελοπόννησο, πάνω στο υψίπεδο του ακρωτηρίου Ιχθύς, στην περιοχή Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου, πολύ κοντά στο λιμάνι του Κατακώλου και σε απόσταση 30 Km περίπου από την Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα παλιό, αγρόκτημα με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και, παλαιότερα, κορινθιακής σταφίδας. Η ιστορία του αρχίζει το 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης αγοράζει το πρώτο αγροτεμάχιο. Η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα χρονολογείται από το έτος 1870, όταν φθάνουν από τη Β. Ιταλία μοσχεύματα της ποικιλίας «Refosco». Αργότερα, στα τέλη του 19ου αιώνα, το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Καΐκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στο μικρό όρμο του κτήματος. Φορτώνουν τα γεμάτα με κόκκινο κρασί δρύινα βαρέλια με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης. Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία, τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco ή «Μερκούρη», όπως αυτή θα γίνει τοπικά γνωστή. Στα 1930, ο Λεωνίδας Θ. Μερκούρης δημιουργεί, μέσα στο κτήμα, ένα σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο, με υπόγειες δεξαμενές 300 t περίπου, το οποίο παραμένει ενεργό μέχρι το 1960. Από το 1985, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας, αρχίζει μιά νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος, με την παραγωγή τυποποιημένων κρασιών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται και εκσυγχρονίζονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου, προστίθενται νέα κτίρια, αντικαθίσταται ο μηχανολογικός εξοπλισμός με σύγχρονα οινοποιητικά μηχανήματα, ανανεώνονται και επεκτείνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, και το Κτήμα Μερκούρη παίρνει τη νομική μορφή μιάς οικογενειακής Α.Ε. Σήμερα η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρίστο Κανελλακόπουλο, μέλη της 4ης γενιάς της οικογένειας. Οι αμπελώνες του Kτήματος Μερκούρη είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις κατοικίες της οικογένειας καθώς και σε δύο ακόμη γειτονικές τοποθεσίες. Εκτείνονται σε συνολική έκταση 160 περίπου στρεμμάτων. Ευρίσκονται σε μια περιοχή που οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την παραγωγή οίνων ποιότητας. Όλοι οι αμπελώνες, καθώς και οι λοιπές καλλιέργειες του Κτήματος, έχουν ενταχθεί σε σύστημα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας. Στους αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται περισσότερες από δέκα πέντε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, από την οινοποίηση των οποίων παράγονται τα κρασιά του κτήματος. Οι ποικιλίες αυτές είναι: 1. Η παραδοσιακή για το Κτήμα Μερκούρη ερυθρή ποικιλία Refosco, σε δύο κλώνους: Τον κλώνο Refosco Μερκούρη ο οποίος καλλιεργείται στο κτήμα από το 1870 και τον νεώτερο κλώνο Refosco dal penducolo rosso. H ποικιλία αυτή ιταλικής προέλευσης, από την περιοχή του Friuli, συναντάται επίσης στη Γαλλική Σαβοϊα με το όνομα Mondeuse Noir, στη Δαλματία και αλλού. 2. Οι πολύ σημαντικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Αγιωργήτικο και Αυγουστιάτης. 3. Οι γαλλικής προέλευσης ερυθρές ποικιλίες Merlot, Syrah, Mourvedre και Grenache rouge και η ιταλικής προέλευσης ποικιλία Negroamaro. 4. Οι εξίσου σημαντικές λευκές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Ρομπόλα, και 5. Η γαλλική λευκή ποικιλία Viognier, οι ιταλικές Ribolla Gialla και Malvazia Aromatica και η ισπανική Albarino.

Showing the single result