Μελομακάρονα


Μελομακάρονα! Το πατροπαράδοτο εθνικό γλύκισμα για τα Χριστούγεννα! Τα πιο νόστιμα και τραγανά μελομακάρονα που θα φτιάξετε! Μην ψάχνετε άλλο για συνταγές…Δοκιμασμένη συνταγή για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα, δηλαδή, πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλο!


Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες: 30-40 μελομακάρονα


Υλικά

  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. καρυδόψιχα

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα μέλι
  • το χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη γαβάθα ανακατεύουμε με ένα σύρμα το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό από 1 πορτοκάλι στο οποίο διαλύουμε τη σόδα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε μια άλλη γαβάθα ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη κανέλα, το γαρύφαλο και τα καρύδια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε (αρκεί να είναι το ίδιο για να ψηθούν ομοιόμορφα). Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Για το σιρόπι

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το σιρόπι στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για να ρουφήξουν. Πασπαλίζουμε με έξτρα μέλι και καρύδια! Απολαύστε τα!

Καλή όρεξη!

  Αγοράστε μέλι

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *